CHP VE CUMHURİYET...

 
Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal ATATÜRK , bir şeyi çok iyi biliyordu. Onu korumak ve muhafaza etmek daha da zor ve çetin olacaktı. Bunun için onu en güvendiği kişilere yani gençlere emanet etti. Kurduğu  partinin adınada daha ilan edilmemiş Cumhuriyetin adını vermişti.  halk fırkası. Çünkü Halk Cumhur demekti daha o zamandan Atatürk fırkaya Cumhuriyet adını vermişti.
Bakın Cumhuriyetin 10. yılı için başılmış olan 1923-1933 kitabında  C.H.F Prensiplerinin doğması, yaşaması ve ilerlemesi başlığı altında neler yazıyor...
Cumhuriyet halk fırkası bu sefi 1919 mayısında Anadoluya geçmiş olan büyük Mustafa Kemalin dahi ve kahraman sahsiyetinde bulmuştur. Filhakika yaratıcı şef vatanı kurtarmak için bütün bir milleti tek maksat etrafında toplayarak Anadolu ve Rumeli Müdafaayı Hukuk Cemiyetini kurduğu zaman
C.H. Fırkasının temellerini atmış bulunuyordu. Bilahare Halk Fırkası adını alan Müdafaayı Hukuk Cemiyetinin o zaman tek bir gayesi vardı: Düşmanı yurttan atarak milletin hakiki istiklalini kazanmak.
....
Bundan tam on yıl evvel 29. Teşrinievvel . 1923 saat 20,5 de Büyük millet meclisinin kabül ettiği bir kanunla Türkiyede CUMHURİYET ilan olundu .Ve büyük reis Gazi Mustafa Kemal ittifakla yeni Türkiye Cumhuriyetinin birinci Cumhurreisi seçildi.
CHP ye bugün daha fazla görev ve dikkat gerekiyor. Çünkü CHP Cumhuriyeti kuran ve onu koruyacak bir parti, dün vazifesi ne ise bugün de aynı.

Hiç yorum yok: