ATATÜRK VE DEVLET SAYGINLIĞI...


Yıl 1932 ortaları. İtalya devlet başkanı Mussolini , İsmet paşayı resmen İtalyaya davet eder. Ziyaretle ilgili tüm hazırlıklar tamamlanır, İsmet paşa beraberindeki heyetle beraber İtalyaya doğru yola çıkar.

Romaya doğru yaklaşırken , paşanın yaveri kendisine bir tel yazısı arz eder. Telgrafta , İsmet paşanın İtalyada hararetle beklendiği , ancak daha evvel bildirilen protokolce ,istasyonda değil ,devlet konuk evinin önünde karşılanacağı bildirilir. Paşanın canı sıkılır. Gerçi küçük bir ayrıntıdır ama genç Başbakanın canı sıkılır.

Paşa telgrafa şöyle göz ucu ile bir defa daha bakar. Kararını vermiştir. Ancak birde durumu Gazi ye bildirmek ister. Öylede yapar. Çok kısa bir süre sonra Gazinin cevabı gelir. İsmet paşa yanılmamıştır. Gazide kendisi gibi düşünmektedir. " İsmet paşa hazretlerine, Telgrafınızı aldım. Tereddüt edecek bir durum yoktur. İlk protokol gereği ekselans mussolini sizi istasyonda karşılamadığı takdirde aynı gün aynı vasıta ile Türkiyeye avdat edeceğinizi kendilerine bildirin. Burada esas olan protokol değil Türk devletinin saygınlığıdır. Gözlerinizden öperim aziz kardeşim... "

GAZİ MUSTAFA KEMAL

İsmet paşa gereğini yapar.

Ertesi gün İtalya devlet başkanı Mussolini , Türkiye Cumhuriyetinin başbakanını üstünde frak ve silindir sapkası ile istasyondarşılamaktadır.



1 yorum:

Sebnem'den dedi ki...

Yaaaa..Nereden nereye...Bizimkilerde anca etek öpsün,etek yalasın...
Ahh ahhh..